Türk mutfağında en çok kullanılan ürünlerin başında salça gelir. İster yerel üreticilerden satın alın, ister evde yapın, isterseniz fabrikasyon ürünleri tercih edin; salçanın muhafazası son derece zordur. Buzdolabında dahi saklanması salçanızın bir süre sonra küflenmeye başladığını fark edebilirsiniz.

Neredeyse her yemekte kullanılması nedeniyle, salça olmayan mutfak yok gibidir. Peki, küflenmeden ve başkaca sorunlar yaşamadan salçayı nasıl muhafaza edebilirsiniz? Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, fabrikasyon salçalar belirli miktarlarda koruyucu ve kimyasal ürün içerirler. Bu fabrikasyon ürünler daha fazla dayansalar dahi lezzetleri çok daha zayıftır ve besin değerleri düşmektedir. Bu sebeple köy usulü salça seçeneklerini tercih etmeniz daha faydalı olacaktır. Bu salçalar yalnızca tuzla korunduğu için ise bozulmaya daha meyillidir. Bu yazımızda organik salçaları nasıl saklamanız gerektiğini anlatacağız.

Ev Yapımı Salça Küflenmeden Nasıl Korunur?

Ev yapımı salçalar, tamamen geleneksel ve doğal bir süreç sonunda ortaya çıkar. Bu salçaların korunması için yoğun bir tuz kullanımı gerekir. Aynı zamanda bu salçaların suyu azaltılabilir. Fabrikasyon salçalar daha az tuz içerdiği ve daha sulu olduğu için çok daha kısa bir sürede küflenebilmektedir.

Küflenmeyle ilgili en yaygın yanlış anlaşılmalardan biri, küfün bozulmayla aynı şey olduğudur. Küf ve bozulma aynı şeyler değildir. Küflenme son derece normal bir süreçtir. Bir salçanın bozulup bozulmadığını anlamak için küfe ek olarak bazı gözlemlerde bulunmanız gerekir. Eğer küflenmenin yanı sıra salçanın suyu çok daha koyu veya sarı bir hale gelmişse ve kabarcık oluşumları gözlemliyorsanız, salçanızın bozulduğunu anlayabilirsiniz.

Ev yapımı salçalar genel olarak cam kavanozlarda saklanmaktadır. Cam kavanozda saklanan salçaların küflenme ihtimalleri çok daha zayıftır. Buna karşın bu ürünün küflendiğine şahit olabilirsiniz. Eğer küflenmeye engel olmak istiyorsanız, kavanozun kapağını kapatmadan, salçayı bir parmak geçecek şekilde yağ koymanız gerekir. Yağ koyduktan sonra ise kavanoz kapağını sıkıca, hava almayacak şekilde kapatın. Bu önlem küflenmeye engel olacaktır.

Ev Yapımı Salça Nasıl Saklanır?

Eğer ev yapımı salçanızın çok daha uzun süre boyunca dayanmasını istiyorsanız, soğuk bir yerde muhafaza etmeniz gerekir. Bu sebeple buzdolabı en iyi seçenektir. Buzdolabınızda saklayamayacağınız kadar çok kavanoz varsa; güneş görmeyen, serin ve rutubetsiz bir alan da iş görecektir. Aynı zamanda daha uzun süreler boyunca dayanmasını istiyorsanız, salçanın içine bir parmak Ayçiçek yağı ya da zeytinyağı dökmek isteyebilirsiniz. Bu önlem salçanızın havayla temas etmesini kesecektir. Bunun yanı sıra kavanoz kapağının tamamen kapanması da önemlidir. Kapak hava almaya başladığında salçanızın bozulması kaçınılmaz olacaktır. Özellikle başka bir kavanoza aktarım yaptıysanız, kapağının yeni olması bu durumda riski minimuma indirecektir.

Salçanın Küflenmemesi İçin Diğer Önlemler

Salçalarınızın küflenmesini önlemek adına alabileceğiniz farklı bazı önlemler de bulunmaktadır. Bu önlemlerin başında salçayı fırınlamak gelir. Bu ürünün küflenmesindeki en büyük neden nemlenmedir. İçerideki nem oranı, küflenmenin oluşması için uygun şartları hazırlamaktadır. Fırınlama yöntemi içerideki nemi azaltacağı için küflenmenin de önüne geçilecektir. Bu yöntemi kullanmak için salçaya bir miktar yağ eklemeli ve tepsiye yayarak fırınlamalısınız.

Küflenmeyi engelleyecek bir başka yöntem ise streç film kullanımıdır. Streç film salçanın havayla temasını keser. Bu da salçanın daha uzun süre boyunca küflenmeden kullanılmasını sağlayacaktır.

Salçanız Küflendiğinde Ne Yapmalısınız?

Salçanın küflenmesi oldukça yaygın karşılaşılan bir durumdur. Özellikle bir süredir salça kullanmıyorsanız ve önlem almadıysanız, küflenme neredeyse kesin gibidir. Eğer salçanız küflendiyse, bir kilogram ürüne bir su bardağı olacak şekilde bitkisel yağ eklemelisiniz. Ardından bunu tencereye koyarak, kısık ateşte kaynatın.

Kaynayan salçaya bir yemek kaşığı turşuluk tuz eklemelisiniz. Bunun ardından soğumasını bekleyen. Soğuduğunda salçayı temiz bir kavanoza alarak buzdolabının içerisinde muhafaza etmeye devam edebilirsiniz.

Salçanızı küften arındırdıktan sonra dahi küf kokusu gelmeye devam edebilir. Eğer böylesi bir durumla karşı karşıya geldiyseniz yapmanız gereken şey iki parmak olacak şekilde zeytinyağı eklemektedir. Bu sayede dışarıdaki havayla tüm temas kesilecektir. Bu da küf kokusunu gidermenizi sağlar.

Tüm bu aşamalara gelmeden de salçanızı koruyabileceğiniz unutmamalısınız. Eğer salçanızın üzerinde beyazlıklar görüyorsanız, bu küf oluşumunun başladığının işaretidir. Bu durumda yukarı bahsettiğimiz yöntemlerle salçanızı korumalısınız.

Ev Yapımı Salça Bozulursa Ne Yapılmalıdır?

Ev yapımı bir salça aldıysanız ve muhafaza koşullarına uygun şekilde saklamadıysanız, ürün bir sonra küflenecek ardından da bozulacaktır. Bozulan bir salçanın neye benzeyeceğinden yukarıda bahsetmiştik. Peki, bozulan bir salça nasıl kurtarılır?

Bozulan bir salça yoğun miktarda küf içerir. Bu durum kokusunun ciddi oranlarda bozulmasına neden olur. Bunun yanı sıra tadı da oldukça kötü bir hal alacaktır. Böylesi bir durumda bu salçayı kullanmamanız en iyisi olacaktır. Bu salçayı kurtarmanın hiçbir yolu yoktur. Tüketmeniz halinde birçok sağlık sorunuyla karşılaşabilirsiniz.

Eğer bozulma belirtileri yok ancak küflenme varsa bu durumda kullanıma devam edebilirsiniz. Ancak çok dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın. Bozulma belirtileri olan salçaları kullanmamalısınız. Yalnızca küflenme varsa, bu kısmı kaşık yardımıyla alabilir kalan salçayı kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu durumun küflenmenin çok yaygın olduğu ürünlerde geçerli olmadığını da belirtmek gerekir.